Skip to Content

Kā notīrīt smēres (smērvielas) un eļļas traipus

Smēre un eļļa iz drēbēm atstāj tumšus traipus, kurus, bieži vien, ir grūti notīrīt. Lai drēbes netiktu sabojātas, ir jāizvēlas pareizais „Persil” mazgāšanas līdzeklis, kas ātri notīrīs traipus, tomēr tas vislabāk iedarbojas uz svaigiem traipiem.
no information

Smēres un eļļas traipu tīrīšanas atšķirības

Smēre un eļļa sadzīvē tiek izmantota dažādiem nolūkiem, piemēram, cepšanai vai smērēšanai. Šīs divas vielas nedaudz atšķiras pēc savas konsistences: smēre ir plastiska, bet eļļa – šķidra. Gan smēre, gan eļļa tiek iegūta no dzīvnieku izcelsmes taukiem, tomēr eļļa var tikt ražota arī no augiem. Neraugoties uz šīm atšķirībām, smēre un eļļa ir līdzīgas citos aspektos, tādēļ to radīto traipu likvidēšanai tiek izmantoti vieni un tie paši līdzekļi.

Smēres un eļļas traipu tipi

Pirms eļļas traipu tīrīšanas ir jāzina, kāda tipa traips ir jālikvidē. Virtuvē varam atrast augu, olīvu, marinēšanas un kokosriekstu eļļas, kas tiek bieži izmantotas pārtikas pagatavošanā. Bez tam, arī daudzi pārtikas produkti satur eļļu, piemēram, sviests, riekstu sviests, un tie atstāj tādus pat traipus kā cepamā eļļa. Losjonos, vazelīnā un pat matu kopšanas līdzekļos arī tiek izmantotas eļļas, kas var nosmērēt apģērbu.

Smēres un eļļas traipu tīrīšana – ko iesākt

Vēlaties no biksēm eļļas traipu? Esat nosmērējuši kreklu ar smēri? Lūk, kā jārīkojas.

  1. Izvēlaties auduma krāsai un tipam piemērotāko „Persil” mazgāšanas līdzekli.
  2. Ar baltas drānas gabaliņu nosusiniet no drēbēm eļļas atlikumu.
  3. Samitriniet traipu ar Persil Power Gel vai Persil Color Gel mazgājamo līdzekli.
  4. Izmazgājiet iespējami karstākā, audumam pieļaujamā temperatūrā.
  5. Pārbaudiet, vai nav palikuši traipi.
  6. Nepieciešamības gadījumā šo rīcību atkārtojiet.

Mazgājamā līdzekļa izvēle

Lai likvidētu smēres un eļļas traipus, vispirms ir jāizvēlas pareizais „Persil” mazgāšanas līdzeklis. „Persil” pulveris vai šķidrais mazgāšanas līdzeklis smēres un eļļas traipus likvidē vislabāk, tomēr vispirms iesakām traipus samitrināt ar „Persil” šķidro mazgāšanas līdzekli. Baltu drēbju mazgāšanai lietojiet Persil Universal, krāsainu – Persil Color, bet jutīgu audumu, piem., vilnas un zīda – „Perwoll Wool & Silk”.

Traipa sagatavošana

Pirms traipa tīrīšanas, iespējami vairāk notīriet no drēbēm smēri un eļļu. Nosusiniet tos ar tīru, baltu dvieli, kad noņemsiet nost smēri, nepadariet traipu lielāku.

Traipu varat nedaudz samitrināt ar Persil Power Gel (baltam) vai Persil Color Gel (krāsainam), vai „Perwoll Wool & Silk” (jutīgam audumam), viegli parīvējiet, un atstājiet uz piecām minūtēm.

Izmazgājiet un izskalojiet

Ja traipus vēlaties notīrīt efektīvi, izmazgājiet drēbes iespējami ātrāk. Iepazīstaties ar drēbju kopšanas  etiķetes saturu, tad mazgājiet drēbes pieļaujamā augstākā, tām paredzētā temperatūrā. Mazgāšanai izmantojiet mazgāšanas līdzekli Persil Power Gel (baltām) vai Persil Color Gel (krāsainām drēbēm), ievērojiet uz mazgāšanas līdzekļa iepakojuma doto daudzumu: ļoti netīrām drēbēm.

Pārbaudiet smēres un eļļas traipu

Ja smēres un eļļas traips vēl aizvien ir redzams, drēbes nežāvējiet. Jo traipi ieēdīsies, un tos būs vēl grūtāk notīrīt. Labāk vēlreiz samitriniet drēbes ar mazgājamo līdzekli un tās izmazgājiet.

Ja traipu ir grūti notīrīt, drēbes var iemērkt ūdenī ar izvēlēto mazgājamo līdzekli uz stundu, vai pat ilgāku laiku, pēc tam atkārtoti mazgāt. Rūpīgi ievērojiet pie drēbēm piestiprināto mazgāšanas instrukciju.

Smēres un eļļas traipu tīrīšana no dažādu audumu tipiem

Ievērojot iepriekš minētos padomus, varēsiet notīrīt traipus no dažādām drēbēm, tostarp, blūzēm, t-krekliem, džinsiem, džemperiem, kabatas drānām un pat palagiem. Ar zīda un vilnas audumiem vajag uzmanīties. Parasti šāda tipa audumiem „Perwoll Wool & Silk”  ir labākā izvēle.

Par traipu likvidēšanu no drēbēm, kam nepieciešama sausā tīrīšana, piem., kleitām vai kostīmiem, pajautājiet speciālistiem. Nelietojiet dabiskos smēres tīrīšanas vai balināšanas līdzekļus, tie var saturēt skābi un sabojāt drēbes.

Smēres un eļļas traipi saglabājas pēc mazgāšanas un izžāvēšanas, kā rīkoties?

Smēres traipus pamanījāt tikai pēc drēbju izņemšanas no žāvētāja?

Lai arī izžuvušus smēres traipus notīrīt ir grūtāk, tomēr tas ir iespējams. Ja vēlaties notīrīt traipu, uzsmērējiet uz traipa nelielu daudzumu smēres, lai traips atjaunojas. Pēc tam samitriniet audumu ar izvēlētu traipu tīrītāju, izmazgājiet un pārbaudiet, vai traipu ir izdevies notīrīt. Nepieciešamības darbu secību atkārtojiet, līdz pēc žāvēšanas traipu vairs nevarēs pamanīt.

Neizmetiet drēbes tādēļ vien, ka tās ir nosmērētas ar smēri vai eļļu. Ievērodami sniegtos ieteikumus, tādus traipus likvidēsiet ātri.

Vairāk produktu

  • Persil Universal Powder

    Persil Universal Powder

  • Persil Active Gel

    Persil Universal Gel

  • Persil Color Powder

    Persil Color Powder

Traipu tīrīšana

  • Kā notīrīt sviedru un padušu traipus

    Kā notīrīt sviedru un padušu traipus

  • Traipu tīrīšanas vispārīgie ieteikumi

    Traipu tīrīšanas vispārīgie ieteikumi

  • Kā notīrīt sarkanvīna traipus

    Kā notīrīt sarkanvīna traipus